Er was eens…
… een jongen genaamd Lysander. Als de boekenwurm en kennisverzamelaar die hij was had hij op de basisschool al de gehele inhoud van de bibliotheek binnenstebuiten gekeerd. Rekenen, lezen en muziek maken waren op zijn lijf geschreven en hij dook met plezier in avontuurlijke verhalen en interessante geschiedenissen. De mooiste plek op de wereld bevond zich volgens hem echter in Drenthe, op de boerderij van zijn grootouders. De dieren waren zijn vrienden en de vrijheid zijn zielsverwant, in tegenstelling tot leeftijdsgenoten die hij uit een sterk rechtvaardigheidsgevoel eerder met zijn vuisten opzocht dan met woorden.
Op de middelbare school werd Lysander door verschillende leerlingen geïnspireerd om een pennenveer op te pakken en deze als uitlaatklep te gebruiken, wat hem uitzonderlijk beviel. Alles wat hij meemaakte en tot zich nam schreef hij op en langzamerhand ontstonden er diverse avonturenverhalen en psychologische inkijkjes in de mens. Tijdens zijn studies theologie en klassieke zang kwam Lysander echter om in zijn studiewerk en lag zijn pennenveer ergens te verkleuren in de zon.
Het avontuur aangaan & Twijfel over de roeping
Lysander is opgevoed met het idee dat alles wat je doet iets op moet leveren. Schrijven had hij daarom nooit als optie gezien, want dat brengt doorgaans geen brood op de plank. Tussen twee studies in kwam Lysander terecht in een onbeduidend kantoorbaantje. Deze realiteit was zo hemeltergend saai dat hij zijn veer weer besloot op te pakken om zo zijn eigen wereld te creëren. Het idee dat alles iets moet opbrengen liet hij langzaam los en in een korte periode schreef hij een aantal romans. Deze manuscripten liggen tot op de dag van vandaag ongebruikt op de boekenplank, maar ze hebben de verhaler in Lysander wel nieuw leven ingeblazen.
Een helpende hand
Op een dag vertelde Cathinca van Sprundel, auteur en vriendin van Lysander, over een verhalenwedstrijd. Lysander nam er enthousiast deel aan en is daarna nooit meer gestopt met schrijven. Uiteindelijk kwam hij uit bij Dutch Venture Publishing, waarvoor hij zijn eerste echte short story ‘Uit de diepte’ voor de verhalenbundel ‘Brave new love’ zou gaan vervaardigen. Het was een ware sprong in het diepe, want het YA genre had hij nooit eerder aangeraakt.
Deuren die opengaan
Langzamerhand kreeg het verhaal vorm en het vuur in Lysanders hart laaide op. Het ging echter niet zonder slag of stoot. Zo nu en dan staarde hij minutenlang met een frons naar zijn beeldscherm, in de hoop dat zijn personages de draad op zouden pakken. Op andere momenten betrapte hij zichzelf op het feit dat hij voor zijn eigen interesse computer science of archeologie aan het researchen was in plaats van zijn personages die kennis mee te geven. Ondanks dat hij geen perfectie nastreeft, vond hij het belangrijk om woorden op papier te zetten en het verhaal af te maken. Een lege pagina kun je immers niet redigeren. Jen Minkman zag een glinstering in zijn bedenksels en gaf hem feedback, waardoor de short story uiteindelijk uitbloeide tot een YA-waardige belevenis.
Oog in oog met jezelf & Beproeving
Binnenkort komt Lysanders nieuwe boek genaamd ‘Wolventijd’ uit, waar een persoonlijk verhaal in verweven is. De hoofdpersoon is namelijk transgender, iets wat Lysander met hem deelt. Transformatie vormt ook in veel andere verhalen van Lysander een rode draad. Niet alleen wegens zijn eigen ervaringen, maar ook vanwege zijn liefde voor Scandinavische sprookjes en Noorse mythologie.
Het schrijven is voor Lysander onbetwistbaar verbonden met zijn identiteitsvorming. Hij leert zichzelf beter kennen door gedachtes op te schrijven waar hij zich in zijn hoofd nog niet bewust van was. Ook de keuzes die zijn personages maken en het stiekeme oordeel wat hij daar af en toe over velt onthullen iets over wie Lysander is en tot wie hij uit wil groeien.
Beloning
Het voelt heel dubbel wanneer een boek af is. In je hoofd ontstaan meteen nieuwe ideeën die uitgewerkt willen worden tot een verhaal, maar in je hart weet je dat je iets dierbaars los moet gaan laten. Toch houdt Lysander aan elk voltooid boek bewonderaars over die eigenlijk als vrienden aanvoelen. De interactie met hen koestert hij enorm. Naast het schrijven heeft Lysander zijn roeping in het basisonderwijs gevonden, waar hij zijn club met leerlingen menigmaal de mooiste vertelsels toezingt. En hoewel het echte leven misschien niet altijd zo avontuurlijk is als in de verhalen die hij voorleest, is het volgens hem toch belangrijk om erachter te komen hoe je morele kompas in elkaar steekt. Op die manier kun je je hart achterna gaan en je eigen weg vinden, wat oneindig veel meer waarde heeft dan jezelf naar het keurslijf van de maatschappij te vormen.
Verschenen boeken bij DVP: Wolventijd, Brave New Love (bundel), Wintermagie (bundel), Uit de diepte
Liedje: Gimme! Gimme! Gimme! (A Troll After Midnight) – Troldhaugen
Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey