Vanessa Gerrits: “Blijf dicht bij jezelf.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Vanessa. Dagenlang was ze met haar potloden en pennen in de weer. Ze tekende elke avond en schreef urenlang in haar dagboek. Doordat ze vaak op zichzelf was, verdwaalde ze regelmatig in haar eigen fantasiewereld. School vond ze maar niks. Dagdromen was veel leuker. Haar huiswerk lag ergens in een hoekje te verstoffen en meer dan eens ging ze met de hakken over de sloot het volgende schooljaar in. Leerkrachten dachten dan ook dat ze het niet ver zou schoppen.

Vanessa had een prima gevoel voor taal, maar de spellingsregels kreeg ze niet onder de knie. D of t, who cares? Wanneer ze voor een schoolopdracht iets moest schrijven was ze echter de eerste die zat te popelen met haar pen. Al haar creativiteit en verbeelding kon ze kwijt in haar verhalen.

Het avontuur aangaan

Ook op de middelbare school zag Vanessa de opstellen die ze moest schrijven als een leuke uitdaging, terwijl de rest van de klas met een somber gezicht de opdracht aanhoorde. Ze wilde doorgaan met schrijven, dus besloot ze journalistiek te studeren.

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Van haar elfde tot haar achttiende raakte Vanessa amper een boek aan. Zelfs de verplichte schoolboeken las ze meestal maar deels. Pas nadat ze in 2008 voor het eerst ‘Twilight’ in de bioscoop zag, pakte ze na al die jaren weer een boek op. Ze las alle delen van de serie en besloot dat ze zelf ook zo’n soort boek wilde schrijven. Haar toenmalige vriend moedigde Vanessa aan, en al snel begon ze te typen.

Deuren die opengaan

Zo zat Vanessa elke avond achter de computer in de woonkamer, terwijl haar zusje voor de televisie series keek. Na een paar half afgewerkte verhalen te hebben geschreven, was ze nu bezig met een nieuw project. En dit keer zou het wél worden afgerond. Ze maakte zich niet druk over wat andere mensen ervan zouden vinden. Ze was niemand iets verschuldigd en stelde het plezier van schrijven voorop.

Oog in oog met jezelf

Regeltjes zijn niet Vanessa’s ding. Dat is een van de redenen waarom ze het op school nooit zo goed deed. Aan het begin van haar schrijfcarrière had ze geen proeflezers, behalve één lieve collega die haar hielp de dt-fouten eruit te filteren. En dat was nodig ook. De rest van het schrijfproces voltooide ze zelf, ze gaf zelf haar boeken uit, ze deed zelf de marketing en designde zelf de covers. Ze heeft zichzelf dus echt verrast.

Beproeving

Vanessa verdient haar brood met schrijven, maar dan wel in de wereld van copywriting en niet in die van fictie. Het plezier wat ze eruit haalt staat tijdens het schrijven van verhalen dus nog steeds voorop. Zo schreef ze weleens een YA fantasy boek waarin ze helemaal vastliep op de ingewikkelde world building.

Na een tijdje vroeg ze zich af waarom ze het zichzelf zo moeilijk maakte. Waarom ging ze niet gewoon een feelgood schrijven als ze dat op dat moment veel leuker vond? Van elk verhaal dat je schrijft leer je wat, ook als je er niet ‘The end’ onder kan schrijven. Als je er geen plezier meer uithaalt en verder nergens aan vast zit, moet je het los kunnen laten.

Beloning

Eind 2014 publiceerde Vanessa ‘Tweedehands Vleugels’, het eerste deel uit de Vleugels-trilogie. Nadat ze ook het tweede boek uit de reeks zelf uitbracht, werd ze door Jen Minkman gecontacteerd. En zo geschiedde! Samen met het derde deel werd de Vleugels-trilogie in 2016 onder Dutch Venture Publishing gepubliceerd.

Dankzij het schrijven heeft Vanessa mensen leren kennen die dezelfde interesses hebben en die net zo graag in fantasiewerelden vertoeven als zijzelf. Ze kan haar passie nu eindelijk écht met anderen delen. Haar wereld is daardoor een stuk groter geworden en haar liefde voor boeken is alleen maar gegroeid.

Als Vanessa terug in de tijd zou kunnen gaan om zichzelf als schrijver advies te geven, zou ze gewoon lekker in het heden blijven. Alles is gelopen zoals het had moeten lopen, en van de dingen die fout gingen heeft ze geleerd. Daarnaast zou ze haar eigen advies waarschijnlijk toch niet opvolgen, want daar is ze veel te eigenwijs voor. Ondanks dat haar als kind weleens werd verteld dat ze het niet ver zou schoppen, is Vanessa altijd trouw gebleven aan haar eigen passies en dromen. Ze heeft de verwachtingen van zichzelf en anderen naast zich neergelegd, terwijl ze toch in haar eigen wereldje is kunnen blijven. Je hoeft jezelf niet aan de wereld aan te passen wanneer je gelooft in wat je doet.

Verschenen boeken bij DVP: De Vleugelstrilogie (nu bij De Boekenvos), Hashtag Hiernamaals, De Lazarusprijs (audio only)

Liedje: Surprise Yourself – Jack Garratt

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey