Lizzie van den Ham: “Wanneer ik schrijf, wint de liefde altijd.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Jenneke. Ze groeide op in een echte leesfamilie. De hele woonkamer stond vol met boeken. Toen ze anderhalf jaar was leerde haar vader haar het alfabet en binnen een jaar kon ze Jip en Janneke lezen. Langzamerhand raakte haar eigen boekenkast steeds voller met fantasy- en detectiveboeken. Wanneer er kinderen aan de deur kwamen die met Jenneke wilden spelen, zei ze vaak dat ze aan het lezen was en gooide dan de deur weer dicht, terwijl haar moeder op een afstandje stond te grinniken. Als Jenneke niet aan het lezen was, verzon ze verhalen in haar hoofd. Die verhalen gingen naarmate ze ouder werd steeds vaker over romantiek. Ze was dan ook geïnteresseerd in de dynamiek tussen mannen en vrouwen. Daarbij horen de spanning die zich opbouwt en de hobbels die overwonnen moeten worden. Vooral het randje van iets dat verboden is heeft haar in romantische relaties altijd erg geboeid.

Toen Jenneke naar de middelbare school ging, werd de typemachine ingewisseld voor de computer. De hormonen gierden door haar lijf, en langzaamaan liep haar computer vol met romantische verhaaltjes. Toen ze veertien was, kreeg ze van haar moeder de romantische boeken van de Nederlandse auteur Leni Saris, die in verhouding erg ‘tam’ waren. Van haar oma las ze namelijk weleens Candlelight romannetjes, die ze op vakanties las dat ze bij opa en oma logeerde.    

Het avontuur aangaan

Nadat Jenneke haar master afrondde, verhuisde ze naar Den Haag en ging ze wonen bij haar toenmalige vriend. Daar sloot ze een vriendschap met een collega op school waarmee ze onder de naam ‘Lizzie van den Ham’ romantische boeken is gaan schrijven. Beiden geloofden ze erin dat de hobbels bij een ‘verboden liefde’ overwonnen moeten kunnen worden wanneer mensen achter hun keuzes staan en hun hart volgen. Dit gedachtegoed komt terug in de verhalen die ze schreven.

Twijfel over de roeping

Lange tijd heeft Lizzie zich heel veel aangetrokken van wat anderen over haar dachten of zeiden. Haar gebrek aan eigenwaarde uitte zich uiteindelijk in een eetstoornis, waarvoor ze in therapie ging. In die periode verbrak ze ook haar vastlopende relatie. Zij en haar vriend kwamen er samen niet meer uit en Lizzie besloot er een punt achter te zetten. Soms overwint liefde niet en pas je simpelweg niet bij elkaar. In dat geval kun je beter in liefde uit elkaar gaan in plaats van het blijven proberen terwijl het niet lukt.

Een helpende hand

Toen Lizzies eerste relatie ten einde liep, inspireerde dat haar juist om romantische verhalen te schrijven. Voor haar was dat een soort vlucht uit de werkelijkheid. Het kan fijn zijn om in verhalen te duiken waar het uiteindelijk wel goed afloopt.

Deuren die opengaan

Samen begonnen Lizzie en haar vriendin aan een serie over een relatie tussen een leerling uit de zesde klas en een docent die kunstgeschiedenis en CKV geeft. Die serie is gebaseerd op een ware verliefdheid van de vriendin waarmee Lizzie die verhalen schreef.

Om in de goede sfeer te komen, hebben ze samen haar oude dagboeken teruggelezen. Uit die relatie is nooit iets ontstaan. In het boek groeit er wel wat uit die liefde.

In 2015 werd Lizzies eerste romantische boek genaamd ‘Wanhopig verliefd’ gepubliceerd, eerst in serialformaat en later als een compleet boek. Nu haar eerste boek in de winkel lag, zouden mensen die ze niet kende iets van het werk van haar en haar vriendin gaan vinden. Dat was spannend, maar de serial werd zo goed ontvangen dat er al snel meer werd geschreven, en vanaf dat moment was er geen stoppen meer aan.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Lizzie is een echt gevoelsmens en is altijd haar hart blijven volgen, ook als het op de liefde aankomt. Zelf is ze twaalf jaar ouder dan haar man. Mensen in haar omgeving hadden daar aan het begin best wel veel vraagtekens bij. Moet je dat wel doen? Kun je niet beter iemand van je eigen leeftijd zoeken? Lizzie wist zeker dat hij de ware was en trok zich niks van die opmerkingen aan. Ze zijn nu elf jaar bij elkaar. Natuurlijk zijn er ook hobbels geweest in hun relatie, maar ze weet nog steeds heel zeker dat hij de ware is.

Beloning

Het is hartstikke prima als je boeken schrijft over mensen die op een roze wolk zweven, maar conflicten die mensen soms in de liefde moeten zien te overwinnen kunnen ook heel inspirerend zijn. Dit is zonder enige veroordeling het uitgangspunt in Lizzies boeken.

Iedereen heeft een doel in het leven. Iets waarvoor ze hier op aarde zijn. Voor Lizzie is dat precies wat ze nu doet. Ze is geboren om te lezen en te schrijven, en na tientallen boeken geschreven te hebben doet ze het nog steeds met een grote passie. Uiteindelijk houdt ze er het meest van om in haar eigen bedachte werelden te duiken en mensen alle tegenslagen te laten overwinnen door hun ware liefde voor elkaar. Wanneer ze schrijft, wint de liefde altijd, en dat kan niemand haar afpakken.

Verschenen boeken bij DVP: Wanhopig verliefd, Verliefd en verloren, Het lied van mijn hart, Stiekem verliefd, Dans met me, Bescherm me, De stagiair, Vol passie verlang ik naar jou, Laat me sterren zien, Haat me, De reis naar mijn hart, Leven als prinses in Texas, Liefde in Twin Bridges: Abby en Blake, Verborgen verlangen, Jackie en Jones, De roadtrip van je leven, Wintervuur, Een eindeloze zomer, Liefdessafari, Helemaal mijn smaak, Een heuse heksenjacht, Pak me in voor kerst, Mijn wereld mijn hart.

Verschenen boeken bij DVP (als L. Z, Hammond): Piratenprinses, Buig voor me, Een duister schaduwspel

Liedje: Heaven is a place on Earth – Belinda Carlisle

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey