Roz Marshall: “Schrijven is mijn creatieve uitlaatklep.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Roz. Ze groeide op in Schotland, net buiten Edinburgh. Veel buurkinderen had ze niet, dus moest ze zichzelf zien te vermaken. Dit was geen probleem voor Roz. Ze had een enorme fantasie en verzon sprookjesverhalen, speelde viool, gitaar en piano, leerde paardrijden en had voor haar tiende al The Lord of the Rings uitgelezen.

Op de middelbare school moest Roz weleens verhalen schrijven, maar die kwamen nooit in de schoolkrant terecht. Ze zag zichzelf daardoor ook niet als toekomstige schrijver. Ondanks het feit dat ze als klein meisje ballerina, dierenarts of schrijver van paardenboeken wilde worden, ging Roz uiteindelijk engineering aan de universiteit studeren.

Het avontuur aangaan

Roz hield enorm van dramaseries en werd geinspireerd om zelf scenario’s te gaan schrijven. Ze besloot lessen creatief schrijven te volgen en naast haar vaste baan een carrière binnen de televisiewereld op te bouwen. In 2012 las Roz haar eerste e-book. Na er tientallen verslonden te hebben realiseerde ze zich dat ze zelf ook wel zo’n boek zou willen schrijven. Ze pakte haar verstofte verhaalideeën erbij, stapte in haar hoofd een oude Schotse stoomlocomotief in en begon aan haar schrijfavontuur.

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Behalve haar man en moeder wist niemand dat Roz aan het schrijven was, waar ze bewust voor koos. Wat als haar boek tegen zou vallen? Ze wilde echter niet opgeven als het op het schrijven aankwam. Iemand bij de lessen creatief schrijven had haar verteld dat je alles kunt bereiken als je het echt wilt.

Deuren die opengaan

Ondanks dat Roz het spannend vond dit nieuwe avontuur aan te gaan, was ze ook heel enthousiast. In haar vrije uurtjes schreef ze hoofdstuk na hoofdstuk. Meestal schreef ze in de woonkamer, zittend in de luie stoel met haar laptop op schoot. Soms schreef ze in het lokale cafe, en regelmatig gebruikte ze haar pauzes tussen de skilessen die ze gaf om aan haar boek te werken.

Wanneer ze ergens vastloopt gaat ze vaak naar haar paard toe. Tijdens het borstelen denkt ze dan na over haar personages en het plot, totdat ze een nieuw idee krijgt om haar verhaal te vervolgen.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Roz schrijft onder verschillende namen binnen verschillende genres, waaronder fictie met vrouwen in de hoofdrol, Schotse historische romantiek en mysterie. Ze had aan het begin van haar schrijfcarrière moeite om haar leespubliek te vinden. Ze schreef dan ook jarenlang zonder er geld mee te verdienen. Toch had ze het gevoel dat ze haar personages verschuldigd was om haar boeken af te maken.

Vaak plande Roz hele verhaallijnen uit. Uiteindelijk merkte ze dat dit niet altijd even goed werkte, want haar personages kwamen tot leven en gingen eigen keuzes maken.

Ze hielden Roz een spiegel voor en lieten haar inzien dat je ook het leven niet van tevoren kunt plannen. Toch kom je uiteindelijk altijd op de juiste plek terecht. Ondanks dat Roz nog niet fulltime schrijft, heeft ze nu vaste lezers die elke keer met smart op haar nieuwe boeken wachten.

Beloning

In 2013 kwam Roz’ eerste boek genaamd ‘Fear of Falling’ uit. Ze kon zich bijna niet voorstellen dat willekeurige personen hun geld uit hadden gegeven om iets te kopen dat zij had geschreven. En veel van hen hadden zelfs van haar boek genoten. In 2020 kwam de Nederlandse vertaling ‘Vang me op’ onder Dutch Venture Publishing uit. Afgelopen februari werd ‘Valentijn in de sneeuw’ gepubliceerd.

Als schrijver beleeft Roz dingen met behulp van haar characters die ze anders niet zou beleven. Zo is er Izzy Paterson uit de ‘Highland Horse Whisperer’ serie, waar Roz zelf het meest op lijkt. Roz zou meedoen aan de Royal Highland Horse Show in Edinburgh, die vanwege COVID-19 werd afgelast. Izzy, die dressuur rijdt, deed wel mee aan de wedstrijd. Op die manier kon Roz er toch een beetje bij zijn.

Voor haar gevoel is Roz pas net met haar schrijfavontuur begonnen. Ze zit nog steeds in diezelfde stoomlocomotief, met een kop koffie, schrijvend aan haar nieuwe boek. Wie weet waar hij haar zal brengen?

Verschenen boeken bij DVP: Vang me op, Valentijn in de sneeuw, Een grote beproeving

Liedje: Dignity – Deacon Blue

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey