Kelly Collins: “Klein dromen heeft geen zin.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Kelly. Ze groeide als jongste van drie zusjes op in Los Angeles. Ze kon weleens ondeugend zijn, maar ondanks dat was ze een voorbeeldige student. Ze speelde jazz op haar klarinet en saxofoon, en luisterde in haar eigen tijd naar rockbands als ACDC en Rush. Wanneer ze niet met muziek bezig was, schreef ze gedichten. Als klein meisje waren het voornamelijk simpele rijmpjes.

Toen Kelly dertien was, verhuisde ze naar Nevada. Haar gedichten transformeerden langzaam tot expressies van de persoonlijke levenservaringen van een tiener. Ze rijmden niet meer, maar daagden uit tot nadenken. Meneer Anderson, die haar Engels gaf, voorspelde dat Kelly schrijver zou worden. ‘Ik ga jouw naam op boeken zien’, zei hij. Kelly moest lachen. Hoe kon je jezelf nou onderhouden als auteur? Toen ze afstudeerde van de middelbare school schreef ze de opstellen van haar vriendje, die een jaar lager zat. Anderson kwam Kelly later tegen en vertelde haar dat ze in haar schrijven was gegroeid. Hij had haar poëtische schrijfstijl uit duizenden kunnen herkennen.

Na een paar lessen computertechnologie aan de universiteit van San Francisco te hebben gevolgd, ontmoette Kelly haar toekomstige man. Ze werd moeder en besteedde haar tijd aan het opvoeden van haar kind. Ondertussen begon ze weleens iets te schrijven, maar ze maakte nooit iets af. Net als de verhalen die ze schreef, liep de relatie met haar man vast, wat leidde tot een echtscheiding.

Kort daarna ontmoette ze haar prins op het witte paard, waar ze nu ruim dertig jaar mee is getrouwd. Samen kregen ze nog twee kinderen die langzaam maar zeker opgroeiden, waardoor Kelly steeds meer tijd voor zichzelf kreeg. Urenlang kon ze met haar neus in historische fictieboeken zitten, totdat een vriendin haar het boek ‘A Knight in Shining Armor’ van Jude Deveraux gaf. Een romantisch boek? Kelly was zesendertig en had zich nooit in haar leven gewaagd aan een romantisch verhaal. Ze besloot het boek een kans te geven en werd op slag verliefd.

Het avontuur aangaan

Kelly begon verhalen in haar hoofd te schrijven. Ze ging weer naar school om tandartsassistent te worden. Wanneer iemand in de tandartsstoel zat en behandeld werd, was er natuurlijk geen gesprek mogelijk, dus verzon Kelly in haar hoofd het perfecte verhaal met die persoon in de hoofdrol.

Uiteindelijk verhuisde Kelly met haar gezin naar Colorado. Daar begon ze op de Universiteit les te geven in tandartsassistentie. De studenten vond ze geweldig, maar diep vanbinnen wist ze dat ze eigenlijk iets ander wilde doen. Zonder er langer over te twijfelen, nam ze ontslag en besloot ze haar eigen boek te schrijven. Pas toen ze fulltime met schrijven bezig was, realiseerde ze zich wat ze al die jaren had gemist. Er had een leegte in haar gezeten, maar nu ze schreef, voelde ze zich heel. Schrijven maakte deel uit van wie ze was.

Twijfel over de roeping

Kelly kreeg veel support toen ze fulltime ging schrijven. Haar man en kinderen waren enorm trots op haar. Het was wel spannend, want de eerste jaren had ze geen inkomen van het schrijven. Haar man moest drie jaar lang haar schrijfcarrière financieren.

Een helpende hand

Kelly heeft tot op de dag van vandaag een mentor die haar begeleidt in het schrijven. Er blijft namelijk altijd ruimte over om te groeien. Zelf is Kelly ook een mentor voor beginnende schrijvers. Voor haar voelt het vanzelfsprekend dat ze iets teruggeeft binnen de schrijverscommunity nadat ze zelf zoveel hulp en steun heeft mogen ontvangen.

Deuren die opengaan

Kelly zat met haar moeder in het vliegtuig, op weg naar huis van een uitstapje naar de oostkust van Amerika. Opeens voelde ze iemand op haar schouder tikken. Ze keek op en zag een knappe man staan, die naast haar in een stoel ging zitten. Ze kon aan zijn papieren zien dat hij advocaat was. De rest van de vlucht spraken ze geen woord met elkaar, want Kelly had zich alweer in zichzelf teruggetrokken om een verhaal bij elkaar te fantaseren. Wat als je de ware tijdens een vlucht zou ontmoeten? Wat als je in slaap zou vallen en iets volkomen ongepasts zou doen? En wat als je er later achter komt dat hij je baas zou worden? Toen Kelly na enkele uren het vliegtuig uitstapte, was het idee voor haar eerste boek genaamd ‘Dream Maker’ een feit.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Vanaf dat moment is Kelly iedere dag gaan schrijven. Ze miste geen enkele dag, zelfs niet als ze op vakantie ging. Schrijven was voor haar hetzelfde als tandenpoetsen of haren kammen. Het hoorde bij haar dagelijkse ritueel.

Er is één moment in Kelly’s schrijfcarrière geweest dat ze niet met een boek verder wilde gaan. Haar computer crashte, waardoor ze bijna 50.0000 woorden van haar roman verloor. Ze heeft dagenlang gehuild en was ervan overtuigd dat ze hem nooit zou afmaken. Uiteindelijk duurde het drie jaar voordat ze het boek afschreef. Maar ze kreeg hem af.  

Beloning

Toen Kelly’s eerste boek af was, heeft ze drie dagen lang met haar vinger boven de publiceerknop gehangen. Het voelde alsof ze een kind voor het eerst naar school stuurde en bang was dat het gepest zou worden. Ze was bezorgd over wat mensen van haar boek zouden vinden. In de loop van de jaren heeft ze een dikkere huid gekregen en is ze minder gevoelig geworden voor meningen van anderen. Toen het boek uitkwam, had Kelly nog niet door dat dit pas het begin van een prachtig schrijfavontuur zou zijn. In 2020 zocht Dutch Venture Publishing contact met Kelly, waarna haar serie ‘Making the Grade’ vertaald werd naar het Nederlands en het eerste deel genaamd ‘De Erelijst’ gepubliceerd werd. 

Voor Kelly is het schrijven een manier om zichzelf uit te drukken en een plek om te leren als schrijver en te groeien als mens. Zo leerde ze dat je niet iedereen altijd tevreden kunt stellen, en dat dat oké is. Als geen ander weet ze hoe belangrijk het is om nooit op te geven en te geloven in wat je wilt bereiken. “There’s no sense in dreaming small.”

Verschenen boeken bij DVP: De Erelijst, Met vlag en wimpel, Cum Laude, De assistente, Alex, Rafe, Matt, Verleid me, Verover me

Liedje: Unwritten – Natasha Bedingfield

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey