N. D. Frost: ‘Elk van mijn personages zijn op hun eigen manier deel van mij geworden’

Er was eens…

… een meisje genaamd Natascha. Ze groeide samen met haar broertje en ouders op in een dorpje in Noord-Holland. Ze was een geboren avonturier die de mooiste hutten bouwde en niet vies was van een potje kattenkwaad. De avonturen die ze met haar buurkinderen beleefde, hield ze met pen en papier bij. Een groep kinderen die in de wildernis was neergestort en daar moest zien te overleven eindigde zo in Natascha’s notitieboekje als een driedelig verhaal.

Op de middelbare school vond Natascha een tijdje moeilijk aansluiting bij andere leerlingen. De vreemde blikken die ze kreeg vanwege haar bijzondere outfits deden haar echter niks. In haar zelfbedachte verhalen was ze onbevreesd en werd ze wél begrepen. Terwijl anderen tijdens de zomervakantie in de zon op een of ander strand lagen, voer Natascha in haar eigen fantasiewereld de zeven zeeën over.

Het avontuur aangaan & Twijfel over de roeping

Na driekwart jaar pabo hunkerde Natascha’s hart naar verre culturen en gouden geschiedenissen. Ze besloot archeologie te studeren en specialiseerde zich in Midden- en Zuid-Amerika. Kennis die later van pas zou komen in diverse, nog ongeschreven boeken. Natascha en haar man keken zo nu en dan uit over het water, terwijl hun droom om de andere kant van de wereld te ontdekken groeide. Tegelijkertijd bloeide hun kinderwens en zorgde koudwatervrees ervoor dat hun schip nooit anker lichtte. Voor nu zou ze haar roeping dichter bij huis moeten vinden.

Een helpende hand

Van kinds af aan las Natascha haar schrijfsels al voor aan haar broertje, die met alle liefde naar haar verhalen luisterde. Toen ze op een zomerdag samen ongerepte paden bewandelden tijdens een reis door Noorwegen, kwamen ze prachtige trollenbeelden tegen. Deze gaven Natascha de inspiratie die ze nodig had om een verhaal te schrijven dat uiteindelijk in de boekenwinkels zou belanden. Tijdens deze vakantie sparde Natascha met haar broer over plotten en personages, totdat er een gehele fantasiewereld ontstond.

Deuren die opengaan

De verhaalideeën die Natascha die zomer aan het strand in een schriftje had neergekrabbeld, zouden later uitgroeien tot de heuse ‘Luotisade’ trilogie. Tegenwoordig pakt ze haar laptop erbij zodra haar zoontje op bed ligt en kiest ze een van de verhalen uit die ze op de plank heeft liggen.

Daarna gaat de bijpassende playlist aan en voordat ze het weet is ze terug op de plek waar ze haar personages had achtergelaten.

Tijdens het herschrijven van haar eerste boek realiseerde Natascha zich hoe leuk ze redactiewerk vond, en dus ze besloot een cursus tot redacteur te volgen. Sindsdien combineert ze het schrijven van haar eigen boeken met het redigeren van de boeken van anderen. Ze is de eerste die naar het manuscript kijkt en de laatste die de final checks uitvoert.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Ondanks dat Natascha redacteur is, is ze niet buitengewoon kritisch op haar eigen werk. Een leven lang schrijven heeft haar zelfverzekerdheid doen opbloeien. Toch is ze ervan overtuigd dat ze nooit een op zichzelf gebaseerd personage zou bedenken. Daar vindt ze zichzelf niet interessant genoeg voor. Veel liever schrijft ze over mensen die lichtjaren van haar af staan. Zoals mannen in motorbendes en brute piraten. Om dan onder hun huid te kruipen en alles vanuit een nieuw perspectief te bekijken.  

Met een fantastisch verhaal ben je er echter nog niet. Natascha schreef keer na keer grote uitgeverijen aan, in de hoop dat ze haar droom konden verwezenlijken. Toch gaf ze na alle afwijzingen niet op. Per toeval kwam ze tijdens een festival een uitgeverij tegen die wel in haar fantasierijke verhalen geloofde. Uitgeverij Zilverbron bracht jarenlang haar boeken uit en voor het eerst verschijnen in januari en februari de nieuwste twee boeken van Natascha onder de naam N. D. Frost bij Dutch Venture Publishing: een dark romance over een motorclub.

Beloning

Toen Natascha’s eerste boek een feit was, organiseerde ze een piratenfeest om het te vieren. Toch komt er bij elk nieuw boek naast vreugde ook spanning kijken, omdat ze zich vaak aan een onbevaren genre waagt. Haar liefde voor oude culturen en nieuwe werelden is gewoonweg te groot om zich aan het bekende vast te klampen. Elk boek dat ze schrijft is een reis waarin ze zelfbedachte personages leven inblaast. En zo heeft ze door de jaren heen meer dan honderd vrienden gemaakt. Allemaal zijn ze op hun eigen manier onderdeel van haar geworden.

Wie weet zal Natascha ooit een thuis aan de andere kant van de wereld vinden. Waar een ondergaande zon dan haar laatste stralen door het bladerdek van de jungle werpt, terwijl haar zoon verhalen aan haar fluistert, net als zij vroeger bij haar broer deed. Waar het schip ook mag stranden, haar schrijverspen legt Natascha nooit meer neer.  

Verschenen boeken bij DVP: High Risk, High Stakes, Hidden Love, Hidden Truth, Hidden Pain, Hidden Scars

Liedje: Forever Angel – Axel Rudi Pell

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey