Miranda Peters: “Rock ‘n roll, maar dan met een gezin.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Miranda. Ze was best wel verlegen, maar wanneer ze zich bij iemand op haar gemak voelde, hing ze graag de clown uit. Als de kinderen uit de buurt te vinden waren op het basketbalveldje, zat Miranda negen van de tien keer met haar neus in de boeken. Ook op school was ze veel bezig met woorden. Zo schreef ze, ondanks haar gebrek aan doorzettingsvermogen, de langste opstellen van de klas. Maar schrijver worden? Dat was weggelegd voor de mensen die zichzelf opsluiten op zoldertjes en sigaren roken totdat er iets zinnigs uit hun pen komt. Miranda zette haar zinnen op stewardess worden.

Toen ze toerisme ging studeren, kwam ze erachter dat dit er voor haar niet in zat. Met haar lengte van bijna 1,90 meter bleek ze niet geschikt voor het beroep. Schrijven vond ze nog steeds leuk, al raakte ze na het afstuderen vier jaar geen boek meer aan.

Het avontuur aangaan

Op een avond in 2014 zat Miranda met een zak chips voor de televisie toen ‘Eclipse’, de derde film in de Twilight serie, uitgezonden werd. Die avond ging een hele nieuwe wereld vol vampieren, wolven en hartstochtelijke romantiek voor haar open. Zo snel als het licht verslond ze Stephenie Meyers boekenserie. Dit was precies het genre waar ze meer van wilde lezen. Waarom zou ze het dan niet zelf gaan schrijven? De toen 32-jarige Miranda schreef haar eerste opzet in een indoor speelparadijs. Terwijl haar kinderen aan het spelen waren en haar man een serie op Netflix keek, zette Miranda de Twilight soundtrack op en typte alles wat in haar hoofd zat eruit, ervan overtuigd dat het haar computer nooit zou verlaten.

Twijfel over de roeping

De auteurskriebels begonnen bij Miranda toch langzamerhand wel te komen. Misschien zou haar verhaal wel uitgegeven kunnen worden, mits ze zich overgaf aan de bekendheid en aandacht die daarbij komen kijken. Met een kloppend hart besloot ze het nieuws via Facebook bekend te maken, hoe raar het ook voelde om het te zien staan: ‘Ik ben schrijver’. De volgende dag stond ze op het schoolplein om haar dochters op te halen, omringd door mensen die haar post voorbij hadden zien komen. Ondanks het enthousiasme kon Miranda haar twijfels niet geheel van zich afschudden. Wat als ze straks haar verhaal zouden lezen en het waardeloos zouden vinden?

Een helpende hand 

Miranda’s vriendinnen moedigden haar aan om door te gaan met schrijven. En ook Miranda zelf realiseerde dat ze simpelweg een drempel over moest, ongeacht wat er met haar verhaal zou gebeuren. En zo bleef ze gestaag door schrijven, al dan niet zonder proeflezers. In 2016 bracht ze de eerste twee boeken (Hart van Glas en Hart van Vuur) uit in eigen beheer, omdat ze het na drie afwijzingen van grote uitgeverijen wel genoeg vond. Op dat moment werkte ze met haar man in de Bruna. Op een dag kwam Jen Minkman namens Dutch Venture Publishing langs om haar titels te promoten. Miranda drukte haar laatste twee zelf uitgegeven boeken in haar handen.

Er moest volgens Jen een heleboel herschreven worden, maar ze vond het leuke verhalen en Miranda begon er in ieder geval in te geloven dat mensen misschien toch wel op haar boeken zaten te wachten.

Deuren die opengaan

Wanneer de kinderen naar school gingen kon Miranda helemaal haar gang gaan. Ze zorgde eerst dat het huis opgeruimd was. Daarna plofte ze met een bak koffie achter haar laptop. Om in de stemming te komen zette ze muziek op. Zo luisterde Miranda tijdens het schrijven van haar eerste feelgoodverhaal onder het pseudoniem Myra Slot onder andere naar Italiaanse operamuziek, The Beatles en ABBA. Ook kreeg elke character die ze bedacht een eigen playlist.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Er zijn momenten geweest dat Miranda de rode draad verloor en zichzelf in de knoop schreef. Dat leverde de nodige stress op. Ook het feit dat ze na het thuiskomen van haar werk nog moest gaan schrijven, terwijl haar vriendinnen vrij hadden, vond ze moeilijk. Daarnaast voelde ze zich schuldig tegenover haar man en kinderen vanwege de tijd die het schrijven innam, in zo’n mate dat de gedachte om het allemaal op te geven weleens door haar hoofd is geschoten. Toch maakte ze telkens af waar ze mee begon. Op die manier werd deel 1 van de GAIA-trilogie eindelijk werkelijkheid. Eind 2017 voerde ze voor Hart van Glas de laatste correcties door. Ze kreeg het vertrouwen van Dutch Venture Publishing en in februari 2018 was de officiële boekpresentatie van Hart van Glas, het eerste deel van de GAIA-serie.

Beloning

Na haar debuut volgden nog een heel aantal YA-boeken en korte verhalen. Tijdens de zomer van 2019 schreef ze een romantisch vervolgverhaal op Facebook, Zeg maar Nee, en door alle leuke reacties kreeg ze de inspiratie en het lef om een nieuw genre te proberen: feelgood. Ondanks dat ze twijfelde of mensen haar boeken wel wilden lezen, verzon ze een pseudoniem: Myra Slot. Alles volgens plan is het eerste boek dat in augustus 2020 verscheen.

Toen Jen haar vertelde dat Hart van Glas naar de drukker ging sturen en haar de boektrailer liet zien, heeft Miranda een hele fles wijn leeggedronken en het met het gezin gevierd. Ze was ontzettend trots op zichzelf, maar vond het tegelijkertijd ook heel eng. Gelukkig kreeg ze hele positieve reacties van haar lezers. Zo is haar zelfs meerdere keren verteld dat De Ademdief een van de mooiste boeken van 2020 is.

Dat doorzettingsvermogen wat ze hiervoor altijd gemist had zat dus wel degelijk in haar, maar kwam er pas uit toen ze bewust voor het schrijven koos. Niet alleen het schrijven zelf, maar ook haar characters hebben haar veel geleerd. Miranda lijkt in veel opzichten op Nora uit ‘Alles volgens plan’. Ze hebben beide moeite met schakelen en zijn het liefst met één ding tegelijk bezig. Toch benijdt Miranda de bezieling waarmee Nora dingen onderneemt. Daarmee heeft ze haar in laten zien dat het goed is in het moment te leven. Om gewoon te zíjn. En dat is wat Miranda doet wanneer ze schrijft. Denk aan stress, goede muziek, chaos, rode wijn tot drie uur in de ochtend, maar bovenal geluk en plezier. Daar doet ze het voor.  

Verschenen boeken bij DVP: De Gaia-trilogie (rechten nu bij De Boekenvos), De Ademdief, De schildmagiër, Vuurkoningin (audio only), Er was eens, Er was eens – Het hart van een schurk

Als Myra Slot: Alles volgens plan, Alles naar wens, Alles voor kerst

Liedje: Home – Passenger

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey