Lyse Du Champ: “Schrijven gunt me de vrijheid om opnieuw te creëren.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Lyse. Ze was gevoelig en tegelijkertijd extravert, verzot op paarden en zou uitgroeien tot een heuse ABBA superfan. Lyse groeide op in een stad, een plek waar je de drukte haast niet ontkomt. Haar eigen vrijheid vond ze op school, waar ze gedeeltelijk kon doen en laten wat ze wilde. Rekenen kwam haar neus uit en aan gym had ze een hekel, maar er was één ding dat ze magisch vond. Taal. Of ze nou verhalen of gedichten schreef, losse woorden of ellenlange zinnen, Lyse moest en zou met taal bezig zijn. Het liefst zou ze later in de voetsporen van haar ouders treden en haar liefde voor taal door middel van lesgeven delen met anderen. Wanneer de moeder van Lyse thuiskwam na een lange werkdag gaf ze haar dochter wel eens een dubbel examenvel. Dat schreef Lyse dan helemaal vol met de meest grappige, al dan niet diep doordachte verhalen over onder andere kabouters die hun leven zouden beteren.

Het avontuur aangaan

Als twaalfjarig meisje dook Lyse op een dag achter de televisie en ontdekte op MTV de romantische videoclip voor ‘Knowing me, knowing you’ van ABBA en werd op slag verliefd. Als jongvolwassene was die vlam nog steeds brandend en studeerde ze Zweeds en Frans, waarna ze de klas van haar vader overnam en haar liefde voor taal met haar leerlingen deelde. Op deze plek leerde Lyse iemand kennen met wie ze nog veel betoverends zou meemaken. Jen, die op dezelfde school les gaf, liet haar enthousiast haar manuscript lezen. Lyse bekende dat ze zelf met een verhaal bezig was en sindsdien zouden ze jarenlang bij elkaar op de bank kruipen om hun verhalen aan elkaar voor te lezen en elkaars dromen te bezielen.

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Ondanks het vertrouwen van Jen durfde Lyse haast niet te dromen dat haar verhaal ooit tot een boek uit zou bloeien. Zelfs nadat Jen Dutch Venture Publishing was begonnen en oneindig lang aan Lyse verzocht om haar verhaal af te schrijven, bleef haar pen in de lucht hangen. Niets leek dat lege inktpotje opnieuw te kunnen vullen.

Wellicht was het gewoon toeval. Of misschien werd het betoverende enthousiasme van dat twaalfjarige meisje weer leven ingeblazen. Waarom weet Lyse niet precies, maar toen ABBA na veertig jaar radiostilte hun nieuwe fonkelende plaat ‘Voyage’ uitbracht was dat precies wat er nodig was om de schrijfvlam van Lyse weer op te doen laaien. Ze liet Jen, die altijd in haar had geloofd, weten dat ze het verhaal zou herschrijven. En zo begon Lyse aan haar eigen voyage.

Deuren die opengaan

Na haar eerste hoofdstuk herschreven te hebben stuurde Lyse haar schrijfsels op naar Jen, die stond te springen om Lyse te helpen haar droom te verwezenlijken. Het leek net alsof ze hun twintiger jaren herleefden terwijl ze elkaar weer nostalgisch zaten voor te lezen. Lyse ziet face to face proeflezen als een prachtig cadeau en kan het elke schrijver aanraden. Voordat ze het wist had ze in een half jaar een hele trilogie tevoorschijn getoverd. Tijdens het schrijven had ze achter elkaar het nieuwe album van ABBA op staan, waarvan de songteksten haar gevoel precies omvatten;

I’m like a dream within a dream that’s been decoded
I’m fired up, I’m hot, don’t shut me down

Oog in oog met jezelf 

Door het vele schrijven besefte Lyse opeens dat ze altijd al met taal bezig is geweest. Een rode draad die door haar leven is geweven. Als klein meisje voelde schrijven als een soort second nature. Ze dacht dat de mensen om haar heen op elk moment van de dag met tien verhaallijnen rondliepen, net als zij. Nu weet ze wel beter. Toch vindt Lyse het niet makkelijk om zichzelf schrijver te noemen. Ze is erg kritisch op haar eigen werk, wat haar scherp houdt. Ze vindt het echter ook wel iets triests hebben. Zo luisteren de leden van ABBA liever niet naar hun eigen muziek, omdat ze alleen maar horen wat er beter had gekund. De meeste kinderen tetteren de hele dag door dat ze alles kunnen. Op een gegeven moment raken we dat op het schoolplein kwijt en zitten we ons in de schoolbanken af te vragen of we het wel goed genoeg doen.

Beproeving

De romantische sferen die Lyse als twaalfjarig meisje door de videoclip van ABBA tot zich nam heeft ze onbewust doorgewerkt in haar schrijven. Jarenlang probeerde ze een thriller neer te pennen, maar tevergeefs. Zolang ze zich kan herinneren dwarrelen er romantische scenario’s door haar hoofd en heeft ze een zwak voor zoetsappige eindes. Toch vindt Lyse chicklit een lichtelijk afgezaagd genre. Waarom kon ze niet gewoon zijn als haar favoriete Zweedse schrijver Liza Marklund? Ze wil iets briljants neerzetten, iets literairs. Haar grootste uitdaging is dan ook om het genre naar haar eigen hand te zetten.

Beloning

Door het schrijven van haar eerste boek is Lyse de vrijheid gegund om opnieuw te gaan creëren. Eenzelfde soort vrijheid die ze voelde toen ze als kind haar schooldagen invulde met het schrijven van verhalen over kabouters en andere fantastische dingen. Die vrijheid gaat weleens gepaard met onzekerheid, maar Lyse durft ondanks dat toe te geven dat ze het leuk vindt om ergens goed in te zijn. Boek per boek laat Lyse het genre waarin ze schrijft steeds meer bloeien tot iets waar ze trots op kan zijn. Zo zijn de personages uit haar eerste boek van de ‘Waanzinnig Verliefd’-serie, die eind augustus gepubliceerd wordt, losjes geïnspireerd door enkele leden uit ABBA. Hun woorden zullen haar schrijfavontuur altijd blijven aanvuren;

If I ever write my ode to freedom
It will be in prose that chimes with me

Verschenen boeken bij DVP: Mijn wereld mijn hart, Jouw passie jouw pijn, Onze liefde ons pad

Liedje: Don’t shut me down – ABBA

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey