Femke Dekker: “Doe wat je leuk vindt en heb vertrouwen.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Femke. Ze groeide op in Delft, samen met haar ouders en jongere zusje. Vaak was Femke buiten te vinden. Zij en een groepje buurtkinderen verzonnen dan verhalen over buitenaardse wezens die de aarde kwamen bezoeken, waarna ze briefjes in de speeltuin achterlieten voor andere kinderen. Daarnaast maakten ze samen een buurtkrantje, waar ze echt en verzonnen nieuws in zette. Femke schreef heel veel. Niet alleen in dagboeken en naar penvriendinnen, maar ook in haar schriften die ze vulde met de meest magische verhalen. Ze wist van jongs af aan al dat ze schrijver wilde worden. Schrijvers leken echter verheven, indrukwekkende personen. Ze waren voor Femke als sterren aan de hemel die je van veraf kon bewonderen, maar niet kon bereiken.

Ook op de middelbare school was Femke altijd aan het schrijven. Zo dachten leraren dat ze tijdens de les driftig aantekeningen aan het maken was, terwijl ze zich stiekem in haar eigen bedachte wereld bevond.

Het avontuur aangaan

Nog altijd rondlopend met het idee dat schrijver worden er voor haar niet in zat, studeerde Femke journalistiek. Na een tijdje stopte ze ermee, want het bleek toch niets voor haar te zijn. Ze volgde een studie tekstschrijven en kreeg daarna een baan als internetredacteur bij de consumentenbond aangeboden. In haar vrije uurtjes bleef ze doorschrijven, maar ze maakte bijna nooit iets af.

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Op een dag vertelde Femkes collega dat zijn vriendin als vormgever bij een uitgeverij werkte. Als Femke nog eens wat uit wilde geven, zou zijn vriendin ervoor zorgen dat het op de juiste plek zou komen. Femke realiseerde zich dat ze die lichtjes in de lucht ook in zichzelf kon laten ontwaken. Ze zette een verhaal van begin tot einde op papier, alleen om er later achter te komen dat het afgekeurd zou worden door de uitgeverij. Het verhaal paste niet bij hen. De uitgeverij vroeg haar of ze een ander verhaal wilde schrijven dat wel bij hen zou passen. Femke ging niet bij de pakken neerzitten en begon meteen aan een nieuw verhaal.

Deuren die opengaan

Wanneer het lekker weer was, zat Femke ’s avonds op haar dakterras in het avondrood van de ondergaande zon te schrijven. Ze is geen schrijver die van tevoren bedenkt wat er gaat gebeuren. In plaats daarvan luistert ze naar het verhaal en laat ze het zich vertellen. Het loslaten van die controle nam ze ook in haar eigen leven over. Ze realiseerde zich dat je niet altijd alles van tevoren hoeft te weten. Zo had ze zelf nooit gedacht dat ze een boek zou schrijven dat echt uitgegeven zou worden.

Oog in oog met jezelf

Femke houdt ervan om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo schreef ze een serie heksenboeken waar humor een grote rol in speelde.

Voorheen had ze voornamelijk spannende boeken geschreven, dus dit was een grote uitdaging voor haar. Zonder twijfel en met volle overtuiging ging ze aan de slag. Ze had geen twijfels over het verhaal of haar schrijfkunsten. Schrijven maakte haar gelukkig en dat was het belangrijkste.

Beproeving

Dat Femke zoveel vertrouwen in zichzelf heeft, betekent niet dat alles altijd van een leien dakje loopt. Zo hangt er een plank aan de muur die helemaal volstaat met schriften die nog lang niet vol zijn. Het zijn stuk voor stuk verhalen die ze nooit heeft afgerond, omdat ze vastliep of een nieuw idee voor een beter verhaal kreeg. 

Er is zelfs een verhaal waar ze twintig jaar geleden mee begon en dat ze ondertussen al tien keer herschreven heeft. Ze zou het ooit graag af willen maken, maar realiseert zich ook dat het weinig zin heeft om je door een tegenslag te laten demotiveren. Uiteindelijk schrijft ze niet voor haar bureaula. Ze heeft iets te vertellen.

Beloning

In 2003 werd Femkes eerste boek ‘Joris en de Zonneprinses’ gepubliceerd. Ze vond het heel gaaf en deelde uit enthousiasme allemaal exemplaren uit. Na dit boek schreef Femke nog veertien boeken voor dezelfde uitgeverij, twee YA-romans en een serie van vijf heksenboeken. Later kwam ze in contact met Jen Minkman en in 2016 werd haar boek ‘De legende van de Vuurvogel’ onder Dutch Venture Publishing uitgegeven.

Wanneer ze ziet hoeveel plezier kinderen beleven aan het lezen van haar boeken gaat dat lichtje binnenin nog feller schijnen. Tegen haar kleine zelf zou ze zeggen dat alles uiteindelijk goedkomt. Heb vertrouwen en blijf doen wat je leuk vindt, dan kom je er wel.

Verschenen boeken bij DVP: De legende van de Vuurvogel

Liedje: The Humming – Enya

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey