Mara Li: “Liefde, moed en toewijding.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Marieke. Verdwaald in haar eigen fantasie tekende ze de meest kleurrijke tekeningen, zong ze de mooiste liedjes en speelde ze met haar pony in de tuin. Samen met een vriendin streed ze tegen de Witte Heks van Narnia, transformeerden ze zichzelf in Sailor Moon-strijdsters en maakten ze van wilgentakken pijl-en-bogen om mee te vechten in de Honderdjarige Oorlog. Door haar liefde voor de Jurassic Park films ontstond de droom om paleontoloog te worden, en zo ging Marieke in haar achtertuin op zoek naar dinosaurussen die ze op kon graven. Voordat ze elke avond in slaap viel werd ze voorgelezen, en langzamerhand begon ze haar eigen verhalen te verzinnen. Ze kon nog niet schrijven, dus dicteerde ze haar verhalen aan haar oudere zus, die ze opschreef.

Het avontuur aangaan

Op haar veertiende begon Marieke hele boeken te schrijven, al werden die nog niet uitgegeven. Ook deed ze elke november mee aan de NaNoWriMo challenge, waarvoor ze een boek van 50.000 woorden in één maand schreef. Ondanks dat het bedenken van verhalen haar op het lijf geschreven was, wilde ze haar talent voor tekenen niet links laten liggen.

Twijfel over de roeping 

Na de middelbare school ging Marieke naar de kunstacademie. Het creatief presteren onder druk zorgde er echter voor dat ze dichtklapte, en dus besloot ze na een jaar weer te stoppen. Ze moest weer leren hoe ze haar creativiteit kon uiten zonder een bepaalde druk te voelen. Marieke begon daarom aan een deeltijdstudie theologie, wat haar erg beviel. Naast het studeren had ze genoeg tijd om zich weer op schrijven te kunnen focussen.

Een helpende hand

Marieke werd door haar omgeving gesteund in haar schrijven en zelf had ze er vertrouwen in dat haar werk ooit gepubliceerd zou worden. In zekere zin was dat ook al voorspeld. Ze kon zich nog goed herinneren dat ze als klein meisje op school haar eigen geschreven verhaal aan de klas voorlas. Terwijl ze haar fantasiewereld met de rest van de leerlingen deelde, hoorde ze de juf iets tegen de stagiaire fluisteren: “Die gaat nog weleens een boek uitgeven”.

Deuren die opengaan

In 2010, toen Marieke nog studeerde, begon ze met het schrijven van ‘De stem van de zee’. Het idee voor dit verhaal kwam oorspronkelijk uit een droom die ze had. In haar vrije uurtjes zat ze met haar laptop en de kat op de bank. Geen muziek of andere afleidingen. Enkel brainstormen, herschrijven en haar boek pagina voor pagina opbouwen.

Toen ze klaar was met studeren was haar boek af. Tegelijkertijd organiseerde Storm Publishers een schrijfwedstrijd voor een dystopian novelle. Marieke zond een van haar verhalen in en won de wedstrijd. ‘De Rode Boodschapper’ kwam terecht in een bundel. Later werden deze en andere boeken van Marieke ook op zichzelf uitgegeven, onder de naam Mara Li.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Ondanks dat ze enorm geniet van het schrijven, voelt Marieke met elk nieuw boek dat ze schrijft meer druk om te presteren. Ze wil voldoen aan de verwachtingen van haar lezers. Zo heeft ze bij elk boek dat ze schrijft wel een moment dat ze het wil verbranden.

Naast de mentale druk heeft ze het fysiek ook zwaar gehad. Door het schrijven kreeg ze pijnklachten in haar armen en ontwikkelde ze RSI. Hier had ze drie jaar last van. In die periode kon ze eigenlijk niet schrijven, maar het boek dat ze in die periode schreef had een deadline, dus het moest en zou afkomen. Met pure wilskracht heeft Marieke zich door de pijn heen geworsteld en zo kon ze uiteindelijk met trots het derde en laatste deel van haar trilogie presenteren.

Beloning

Toen Mariekes eerste boek gepubliceerd werd was ze enorm trots op zichzelf. Tegelijkertijd was het een moment van bevestiging. Als je genoeg doorzettingsvermogen hebt, kun je je dromen waarmaken. Na een tijdje hield Storm Publishers op met bestaan. Dutch Venture Publishing was bereid Mariekes boeken over te nemen en opnieuw te publiceren. Later is een haar van boeken ook nog naar het Engels vertaald en gepubliceerd in de Verenigde Staten.

Naast het schrijven heeft Marieke samen met een vriendin haar eigen redactiebureau genaamd ‘Midgard Manuscripten’ opgezet. Ze houdt van de afwisseling en heeft door het helpen van beginnende schrijvers veel geleerd. Ze is analytischer na gaan denken over het schrijfproces en het vertellen van een verhaal, wat een bepaalde bewustwording in werking heeft gezet.

Ondanks dat Mariekes favoriete film nog steeds Jurassic Park is, zou ze niks anders willen doen dan schrijven. Naast de waardevolle vriendschappen die eruit zijn ontstaan, heeft ze ook leren doorzetten. Ze is trots op het feit dat ze het voor elkaar heeft gekregen om van schrijven haar werk te maken. Ondertussen is ze getrouwd en recentelijk moeder geworden. Net als vroeger zal ze haar kind uit de boeken voorlezen die voor haarzelf als klein meisje het schrijfavontuur hebben gestart.

Verschenen boeken bij DVP: De Selkietrilogie (audio only), Half Face (audio only), IJzerhart, Wintervlam, Sintel en as, Sintel en vuur

Liedje: Stolen Child – Loreena McKennitt

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey