Marijke F. Jansen: “Mijn lotsbestemming, eindelijk in vervulling, vlinders in mijn buik.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Marijke. Ze groeide als oudste van drie op in een liefdevol, warm gezin. Het was een megabraaf kind, maar desalniettemin leefde ze zich uit in haar eigen fantasie. Zo maakte ze prachtige papieren boekjes en de mooiste stripverhalen. Ze schreef zelfs verhalen in zelfbedachte kriebeltjes en kon die een week later nog aan haar moeder voorlezen. Voordat ze naar groep drie ging, begon Marijke al met leren schrijven, want dan zouden anderen haar verhalen ook kunnen lezen. Ze kreeg geregeld vriendenboekjes mee naar huis waarin werd gevraagd wat ze wilde worden. Ze schreef altijd dezelfde drie dingen op: boekenschrijfster, zangeres en tekenfilmpjesmaker (het liefst bij Disney).

Op een gegeven moment was Marijke te oud voor vriendenboekjes en ging ze naar de middelbare school, waar ze nieuwe vrienden maakte. Ze stelde authenticiteit voorop, kleedde zich anders dan de meeste tieners en wist als een van weinigen al precies wat ze wilde. Haar ouders zullen dit aangevoeld moeten hebben. Ze kochten een nieuwe computer en gaven haar de oude. Marijke spendeerde hele dagen in haar slaapkamer en tikte enthousiast verhaal na verhaal op papier. In een brutale bui schreef ze op haar vijftiende een brief naar Carry Slee en vertelde ze wat ze altijd al had geweten. Ze wilde schrijver worden. Er werden meerdere brieven heen en weer gestuurd, maar daar bleef het niet bij.

Het avontuur aangaan

Men had haar gewaarschuwd voor een afwijzing. Bang dat een jong meisje afgeschrikt zou worden door de grote, boze wereld. Toch stuurde ze een manuscript van 50 bladzijdes naar de felbegeerde uitgeverij Kluitman. Deze wilde het verhaal niet uitgeven, maar drukte haar wel een bemoediging op het hart: blijf schrijven. Marijkes klasgenoten hadden waarschijnlijk posters van Eminem en Alicia Keys aan hun slaapkamermuur hangen. Marijke schreef de gerichte punten die Kluitman haar gaf om haar schrijven te verbeteren op een a4’tje en hing het met een punaise boven haar bed.

Twijfel over de roeping

De jaren vlogen voorbij en Marijke joeg met woorden haar droom achterna. Totdat er geen zin meer uitkwam. Ze belandde als volwassen vrouw in een ongezonde relatie. Niet alleen het schrijven, maar ook zichzelf verloor ze uit het oog.

Een helpende hand & Deuren die opengaan

In januari 2012 stuitte ze op een schrijfwedstrijd voor Nederlands talent, georganiseerd door Young Adults. Marijke besloot voor zichzelf te kiezen. Ze richtte haar eigen schrijfkamer in, stopte hem tot de nok toe vol met boeken en ging achter haar rode bureautje zitten, waar ze vastberaden woorden uit haar vingers toverde. Haar moeder, die altijd achter haar droom had gestaan, bood zich aan als proeflezer. Marijkes vechtersmentaliteit uitte zich uiteindelijk in een tweede plek en haar eerste verhaal dat gepubliceerd zou worden. Dit voelde als een ware overwinning, maar vooral omdat ze zichzelf weer teruggevonden had. Ze deed voor het eerst in een lange tijd iets wat ze zelf wilde doen. Het schrijven had haar weer tot leven gebracht.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

En leven deed Marijke, maar niet zonder slag of stoot. Ze had een veeleisende baan en zat nog steeds in een ongezonde relatie. Hierdoor verloor ze langzamerhand uit het oog hoe ze haar eigen grenzen aan moest geven. Ze was bang voor afkeuring en durfde geen nee te zeggen. Gelukkig kreeg ze veel steun vanuit schrijvers en haar eigen lezers. Uiteindelijk leerde ze haar pen weer oppakken en begon ze aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze maakte een einde aan haar relatie, zocht hulp om haar trauma’s te verwerken en vond haar droombaan bij de bibliotheek.

Marijke voelde zich een stuk beter, maar er miste iets. Op de avond van kerst in 2016 vonden twee eenzame mensen elkaar en zonder dat ze het doorhad wist deze prins op het witte paard Marijke volledig te betoveren. Afgelopen augustus bezegelden ze hun liefde met een magisch sprookjeshuwelijk.

Beloning

Je eigen boek in de boekenwinkel zien liggen is onbetaalbaar, maar Marijke is nog het meest dankbaar voor de waardevolle vriendschappen die ze aan het schrijven heeft overgehouden. Ook haar personages zijn haar vrienden geworden. Zij hebben haar geleerd hoe ze haar eigen emoties een plekje kan geven. En niet te vergeten: Marijke is heel goed geworden in het voorspellen van plotlines. Wanneer ze samen met haar man een serie of film kijkt (die hij al heeft gezien) voorspelt ze precies wat er gaat gebeuren. Hij doet alsof zijn neus bloedt, maar uiteindelijk heeft ze het altijd bij het rechte eind.

Toen Marijke voor de eerste keer een woord op papier zette, ging haar lotsbestemming in vervulling. Nu gaat ze met een pen in haar hand en vlinders in haar buik de rest van haar schrijfavontuur tegemoet.  

Verschenen boeken bij DVP: Er was eens, Er was eens – Het hart van een schurk, Wintermagie (als Marijke F. Jansen)

Verschenen boeken bij DVP: Het lied van mijn hart, De roadtrip van je leven, #ikdatethuis, Trammelant op Texel , Misser onder de mistletoe (als Lily Frank)

Liedje: Until Eternity – Blackbriar

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey