Soraya Naomi: “Ik heb een eigen wereld gecreëerd.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Soraya. Ze werd geboren in Suriname en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Nederland. Ze was een rustig meisje dat zichzelf goed kon vermaken. Verslaafd aan sprookjes verslond ze alle Disneyfilms. Aladdin was haar favoriet, want ze zag zichzelf terug in prinses Jasmine. Deze prachtige sprookjes waren echter niet spannend genoeg voor Soraya. Rond haar zesde ontdekte ze ‘De heksen’ van Roald Dahl, een boek dat ze drie keer achter elkaar uit las. Ook keek ze stiekem films als ‘The Godfather’, ondanks dat ze daar eigenlijk nog te jong voor was.

Haar talent voor lezen deelde ze tijdens de voorleeskampioenwedstrijden op school. Ze las voor uit haar favoriete boek en gaf elk hoofdpersonage een eigen stem. Ook deed ze mee aan schrijfwedstrijden. Zo schreef ze een verhaal genaamd ‘Het spookpaleis’, want het kon niet spannend genoeg zijn.

Haar vader vroeg haar weleens wat ze wilde worden. Daar had ze nooit een antwoord op. Wel wist ze dat het zeker geen kantoorbaan zou worden. Soraya besloot economie en recht te gaan studeren. Na een jaar stopte ze er weer mee, want ze vond er niks aan. Uiteindelijk kwam ze terecht op de Erasmus Universiteit, waar ze als twintigjarige aan de Engelstalige studie kunst- en cultuurwetenschappen begon. Dit paste precies in haar straatje.

Het avontuur aangaan

Aan het einde van haar studie deed Soraya een filmanalyse van haar favoriete maffiafilm ‘Goodfellas’. Er ontstond plotseling een maffiaverhaal in haar hoofd waar ze iets mee moest. Ze schreef de eerste paar hoofdstukken op, in het Engels, zonder na te denken over grammatica of andere bijzaken.

Vóór ze officieel verder met haar verhaal ging, wilde Soraya meer leren over Engelstalige boeken editen en redigeren. Ze dook zonder op of om te kijken de boekenwereld in en werkte enkele jaren als recensent en redacteur voor Engelstalige schrijvers. Haar eigen schrijfkriebels kwamen echter weer opdagen.

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Vanuit haar ouders, vrienden en haar partner is Soraya altijd in het schrijven aangemoedigd. Maar ook als dat niet zo was geweest, zou ze zijn gaan schrijven. Ze focust zich meer op wat ze zelf wil in tegenstelling tot wat de buitenwereld wil. Wat je ook doet of maakt, je zult nooit iedereen tevredenstellen. Dan kun je maar beter iets doen waar je zelf gelukkig van wordt.

Deuren die opengaan

Soraya ging in 2012 verder met de paar hoofdstukken die ze ooit op papier had gezet. Naast de marketing, die ze helemaal zelf deed, begon ze vrijwel meteen fulltime te schrijven. Dit was mogelijk vanwege het feit dat ze haar boeken in het Engels schreef, wat zorgde voor een grote afzetmarkt. En dit was precies wat ze wilde; gewoon lekker haar eigen ding kunnen doen.

Schrijven doet Soraya altijd thuis. In tegenstelling tot veel schrijvers luistert ze tijdens het schrijven nooit naar muziek. In plaats daarvan heeft ze vaak Amerikaanse of Engelstalige series op de achtergrond aanstaan. Dat helpt haar met de Engelse woordenschat. Als ze dan toch een liedje opzet is het ‘Then He Kissed Me’ van The Crystals uit haar favoriete maffiafilm ‘Goodfellas’. Met dat nummer komt ze altijd in de juiste stemming.  

Soraya heeft veel research naar maffia moeten doen. Het is namelijk een wereld op zich. Een met zijn eigen regels. Zo zocht ze bijvoorbeeld uit hoe je verschillende wapens gebruikt, welke wapenmerken er in Amerika gebruikt worden en wat de straatwaarde van drugs is. Omdat het verhaal zich in Chicago afspeelt, heeft ze ook research naar die stad moeten doen. Ze was er zelf nog nooit geweest, dus gebruikte ze onder andere Google Street View om op die manier de sfeer van Chicago tot zich te nemen. Ook vroeg ze aan inwoners van de desbetreffende stad hoe bepaalde dingen er worden uitgesproken en hoe mensen zich gedragen.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Als je personages alleen maar klootzakken zijn, haak je als lezer na één hoofdstuk al af. Daarnaast zou zo’n personage ook niet erg geloofwaardig zijn. Soraya kwam erachter dat ieder mens goede en slechte kanten heeft. Ze begon te snappen waarom mensen doen wat ze doen en velde daardoor minder snel een oordeel over iemand dan voorheen. De maffia characters uit Soraya’s boeken hebben haar op die manier ironisch genoeg een bepaalde zachtaardigheid meegegeven.

Beloning

Soraya publiceerde in juli 2014 via Amazon haar eerste boek ‘Fallon’ uit de ‘Chicago Syndicate’ serie. In november 2018 werd dit boek door Dutch Venture Publishing vertaald en opnieuw in het Nederlands uitgebracht. Ze was enorm trots op zichzelf en hing een gigantische poster van de boekcover aan haar muur. Binnen zes jaar tijd heeft ze de maffiaserie met acht nieuwe boeken weten uit te breiden, en er zit waarschijnlijk een tiende aan te komen. Toch voelt het schrijven nog steeds niet als werk. Ze geniet van elk moment.

Soraya’s liefde voor boeken ontstond toen ze Disney en Roald Dahl ontdekte. Ze begon als lezer, groeide verder als redacteur en ontpopte zich uiteindelijk tot ware romanschrijver. Van Aladdin tot aan The Godfather, met elk verhaal bevindt ze zich in een andere, spannende wereld. Haar eigen Chicago Syndicate wereld heeft ze daaraan toe mogen voegen. Schrijven of niet, ze kan zich geen scenario voorstellen waarbij ze op haar zestigste of zeventigste niet meer van lezen zou genieten. Ook in het bejaardentehuis zal ze nog Harry Potter aan het lezen zijn, met een plak chocoladecake en een warm kopje thee erbij, luisterend naar The Crystals. 

Verschenen boeken bij DVP: De Chicago Syndicate serie

Liedje: Then He Kissed Me – The Crystals

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey