Vannessa Thuyns: “Het avontuur is pas net begonnen.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Vannessa. Ze was een vrolijk kind en expressief op alle mogelijke manieren. Als ze niet aan het zingen was, vond je haar dansend door het huis of acterend op een podium. Lezen was niet echt haar ding. Veel liever bedacht ze haar eigen verhalen. Wanneer de zon onder ging stond Vannessa in haar pyjama te trappelen, wachtend totdat ze voor het slapen gaan de meest geweldige verhalen in haar hoofd kon uitspelen. Wanneer de zon opkwam, danste ze op muziek van Whitney Houston, Madonna en George Michael. Zo nu en dan zwijmelde ze weg bij romantische teksten en schreef ze haar dagboek vol met haar diepste gevoelens. Wat ze later wilde doen hoefde niemand haar twee keer te vragen. Vannessa droomde ervan om zangeres te worden.

Op de middelbare school stortte ze zich volledig op muziek. Elk moment dat ze niet aan het leren was zong ze haar favoriete popliedjes en musicalnummers.

Het avontuur aangaan & Twijfel over de roeping

Vannessa was gefascineerd door songteksten, verhalen en alles wat met woorden te maken had. En zo begon ze op haar twintigste aan haar studie Engelse taal- en letterkunde. Na al haar hebben en houden in een opdracht voor het keuzevak ‘journalistiek schrijven’ te hebben gestopt, kreeg ze haar werk met een dikke onvoldoende terug. Haar artikel zat vol met emotie en journalistiek hoorde objectief te zijn. Wat Vannessa had gedaan was volgens haar docent geen schrijven. Als dat zo was, wilde Vannessa niks meer met schrijven te maken hebben. Bekijk het maar met je schrijven. Zij zou zich alleen nog op muziek focussen.

De eerste musical waar Vannessa in speelde was ‘Hair’. Alsof het zo had moeten zijn, ontmoette ze daar haar grote liefde. Als kers op de taart verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze werd omringd door creatievelingen die net als zij echte dromers waren. Wanneer Vannessa op het podium stond en ‘I Got Life’ uit volle borst meezong, voelde ze het door haar hele lijf: nu was ze pas echt aan het leven.

Een helpende hand

In 2012 verhuisde Vannessa van hartje Jordaan naar een rustig dorpje, omgeven door natuur. Ze kwam tot rust en gaf haar gedachten de ruimte om zich te ontvouwen. Steeds vaker schoten flarden van scènes door haar hoofd. Tegelijkertijd kwam ze een oproepje tegen voor een feelgood schrijfwedstrijd van chicklit.nl. Ondanks haar ervaringen met pen en papier was ze er nu klaar voor om met elk woord dat ze opschreef haar ziel bloot te leggen. En het voelde verdraaid goed. Na haar verhaal geschreven te hebben stuurde ze het met een nerveus kloppend hart op.

Deuren die opengaan

Vannessa belandde in de finale en dat was precies de bevestiging die ze nodig had. Ze besloot naast het zingen, acteren en Nederlands leren aan nieuwkomers verder te gaan met schrijven. Op haar tweeënveertigste begon Vannessa met het schrijven van haar eerste echte boek. Het voelde heerlijk om in haar eigen bedachte wereld te kunnen duiken.

Vannessa schrijft overal en nergens. Voordat ze begint, pakt ze er altijd eerst haar blauw en witte notitieboekje bij, waarin ze brainstormt. Op aanbeveling van haar kinderen zet ze regelmatig ‘lofi beats’ op de achtergrond aan. Inspiratie voor haar verhalen haalt ze uit series, films, haar omgeving en haar eigen fantasie. Haar man denkt dat alle knappe personages uit haar boeken op hem zijn gebaseerd.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Wat Vannessa weleens lastig vindt is dat ze altijd de vaart in haar verhalen wil houden, soms net iets te veel. Haar redacteuren herinneren haar er regelmatig aan om mooie overgangen te gebruiken en haar personages ademtijd te geven. In haar eigen leven is Vannessa ook iemand die altijd door wil pakken. Ze heeft moeten leren stil te staan en haar gevoelens de ruimte te geven voordat ze weer doorgaat.

Doordat Vannessa met van alles en nog wat druk is, raakt ze weleens gefrustreerd om het feit dat ze tijd voor het schrijven tekortkomt. En als gefrustreerd auteur kan ze niet lekker schrijven. Door de lockdown i.v.m. COVID-19 heeft ze meer tijd voor het schrijven kunnen creëren. 

Beloning

Vannessa’s eerste boek ‘Knetterverliefd’ werd gepubliceerd door een uitgeverij in Amsterdam. Omdat deze ophield met bestaan stuurde ze haar boek op naar drie andere uitgeverijen. Na van iemand te horen hebben gekregen dat Dutch Venture Publishing feelgood boeken zocht, stuurde ze haar boek ook naar Jen Minkman op. Uiteindelijk koos ze voor DVP, omdat een goede samenwerking en intensieve begeleiding voor Vannessa belangrijker waren dan de omvang van de uitgeverij. Haar eerste boek werd in 2019 gepubliceerd, waarna de driedelige serie ‘Vakantievlinders’ en haar nieuwste boek ‘Negentig seconden’ uitkwamen.

Vannessa krijgt een instant goed gevoel wanneer ze schrijft. Volgens haar is de essentie van het leven dat je je goed voelt en dat je dingen doet waar je blij van wordt. Dat is precies wat er met haar gebeurt wanneer ze haar fantasie de vrije loop laat gaan. Het mooie is dat ze dit met anderen kan delen. Haar verhalen kunnen mensen raken, en dat is iets wat terugkomt in alles wat ze doet. Ook al is het maar één iemand. Dat is het dubbel en dwars waard.

Verschenen boeken bij DVP: Knetterverliefd (audio only), Vakantievlinders (audio only), Negentig seconden, Wedden van wel

Liedje: I Got Life – Gavin Creel

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey