Isolde Boers: “Soms moet je iets nieuws durven uitproberen.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Isolde. Ze was enig kind en hield van alles wat met sprookjes, fantasie en magie te maken had. Waar anderen een bewolkte lucht zagen, zag zij sterren, luchtbelletjes en de meest kleurrijke regenbogen. Ze speelde met haar poppenhuis, maakte de mooiste borduursels, danste op muziek en zocht naar haar blinde kat Flippie wanneer deze weer eens ergens in een verdwaalde boom zat. Isolde leerde op een vroege leeftijd lezen en verdwaalde regelmatig in verhalen van Tonke Dragt, Paul Biegel en Astrid Lindgren. De kleine gele pocketboekjes van Yvonne Brill verslond ze sneller dan het licht. Zelf schreef ze korte verhaaltjes over kabouters, dieren en vervolgen op bestaande boeken. Als ze nog tijd over had, schreef ze brieven aan vliegtuigmaatschappijen, want ze wilde niks liever dan piloot worden. Vaak kreeg ze dikke enveloppen met folders en plaatjes terug, die ze in haar plakboek plakte.

Toen Isolde eenmaal op de middelbare school zat, nam haar leven een andere vlucht. Vanwege haar brilsterkte was ze niet geschikt om piloot te worden. Van schrijven kwam niet zoveel, want ze was druk met huiswerk en leren. Na haar middelbare school ging ze bedrijfskunde studeren. Ze schreef het een en ander, maar maakte nooit wat af.

Het avontuur aangaan

Langzaamaan begonnen Isoldes vingers weer te tintelen van inspiratie. Tijdens bergwandelingen op vakantie liet ze haar fantasie de vrije loop, en in 2010 schreef ze een van haar ideeën concreet op. Druk met haar baan en gezin kwam ze er niet veel aan toe om het verhaal uit te werken, totdat ze in 2018 besloot er toch mee verder te willen gaan. Als ze geen tijd voor het schrijven zou maken, zou er waarschijnlijk nooit iets van komen.  

Twijfel over de roeping & Een helpende hand

Naast haar man en kinderen wist bijna niemand dat Isolde een boek aan het schrijven was. Het feit dat ze dit stil hield, kwam voort uit onzekerheid. Wat als mensen het wilden lezen en er niks aan zouden vinden? En wat als haar verhaal überhaupt nooit af zou komen?

Gelukkig kreeg Isolde behalve van haar man en kinderen ook steun vanuit een schrijfcoach, die ze één jaar voordat haar boek af zou zijn inschakelde. Deze schrijfcoach verzekerde haar dat het het dubbel en dwars waard zou zijn om het boek af te maken. En zo bleef Isolde gestaag doorschrijven.

Deuren die opengaan

Isolde schreef een kinderboek binnen het magisch realisme. Het verhaal speelt zich af in Cornwall, Groot-Brittannië. Naast uitzoeken hoe dik een boek hoort te zijn en hoe je een verhaal vormgeeft, deed ze research naar de locatie en naar sprookjes en legenden waar ze in haar boek naar verwijst. En toen moest ze toch echt gaan schrijven. Isolde kreeg op de meest willekeurige momenten ideeën voor haar verhaal. Wanneer ze in haar eentje in de auto zat, wanneer ze onder de douche stond, of wanneer ze met een van haar katten liep te knuffelen.

Inspiratie voor haar verhaal haalde ze uit haar omgeving. Zo hebben sommige personages uit haar verhaal eigenschappen die ze terugziet in haar dochters. En zelfs de kat in het verhaal is gebaseerd op een van de katten bij Isolde thuis. Welke kat dat is, daar zijn zij en haar gezin het nog niet over eens.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Voor haar werk schrijft Isolde zakelijke teksten, maar dat ze een fictieboek van dit formaat zou schrijven had ze nooit gedacht. Je moet een bepaalde structuur los kunnen laten en je fantasie de vrije loop durven laten gaan. Tijdens het schrijven merkte ze ook dat het verhaal heel anders liep dan ze van tevoren uitgestippeld had. De personages uit haar boek werd leven ingeblazen en ze kregen een eigen wil. Een reflectie van haar eigen levensweg. Het plan was om piloot te worden, en in plaats daarvan kan ze straks haar eigen boek in handen houden. 

Beloning

Voordat Isolde zelf aan een boek werkte, schreef ze jarenlang recensies over andere boeken. In de tijd dat ze haar manuscript afrondde, kreeg ze een paar boeken van Dutch Venture Publishing opgestuurd om een recensie over te schrijven. Ze nam een kijkje op de website en zag dat DVP op dat moment geen nieuwe manuscripten aannam. Isolde trok de stoute schoenen aan en stuurde haar manuscript alsnog op. Die moedige actie wierp haar vruchten af, want in het najaar van 2021 wordt ‘Het geheim van het oude strandhuis’ onder Dutch Venture Publishing uitgebracht.

Isolde hoopt dat ze de fantasie van kinderen met haar verhaal kan prikkelen en hen kan inspireren om hun dromen achterna te gaan. Zelf kwam ze er door het schrijven achter dat er meer is dan wat je hebt en wat je doet. Soms moet je iets nieuws durven uitproberen. En je moet jezelf daarvoor de tijd gunnen. Isolde is echter pas net het vliegtuig ingestapt. Ze staat aan het begin van haar reis en gaat haar magische, spannende en bijzondere avontuur met enthousiasme tegemoet. 

Verschenen boeken bij DVP: Het geheim van het oude strandhuis, De legende van de waterdraak, Wintermagie

Liedje: For Your Babies – Simply Red

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey