Merel de Keyzer: “Door het schrijven kan ik de wereld aan.”

Er was eens…

… een meisje genaamd Merel. In tegenstelling tot haar uitgesproken zussen was ze zelf heel stil. Wanneer nichtjes en neefjes op familiebijeenkomsten tikkertje speelden, zat zij door boeken te bladeren. Ze hield dan ook het meest van dingen die ze alleen kon doen.

Ze zag de wereld al heel snel voor wat het was en het maakte haar bang. Zodoende trok ze zich terug in haar eigen fantasiewereld. Terwijl het leven buiten voorbij raasde, zat Merel binnen te lezen, tekenen, schilderen en verhalen te verzinnen. Nooit had ze erbij stilgestaan dat ze die verhalen ook op kon schrijven, totdat ze het haar zussen zag doen. Geïnspireerd door de boeken van Licia Troisi zette Merel hele fantasiewerelden op papier.

Het avontuur aangaan

Eenmaal op de middelbare school ontwikkelde Merel een liefde voor astronomie. Ze was gefascineerd door de sterren en het heelal, die iets surreëels over zich hadden. Uiteindelijk belandde ze weer met beide benen op de grond en besefte ze zich dat astronoom worden niet haar roeping was. Ze wilde de wereld om haar heen leren confronteren.

Twijfel over de roeping

Tijdens haar tweede jaar op de middelbare school ontdekte Merel Wattpad, waar ze begon te schrijven. In haar laatste jaar zat Merel echter niet lekker in haar vel. Er kwam zelfs een moment dat ze ondanks haar liefde voor schrijven geen woord op papier kreeg. Toch heeft ze het schrijven nooit opgegeven. Naast dat het iets constants in haar leven gaf, haalde ze er ook kracht uit.

Een helpende hand 

Voor haar eerste echte verhaal genaamd ‘Over Wezenloze Zielen’ begon Merel met het opzetten van een plotdocument. Hierin werkte ze de characters van haar verhaal uit. Voor ieder van hen bedacht ze een naam, een leeftijd, uiterlijke kenmerken, een karakter en gewoontes.

En zo begon Merel op haar zestiende een boek te schrijven, zonder te weten dat het ooit uitgegeven zou worden. Met elk nieuw hoofdstuk dat Merel online zette kwamen er nieuwe lezers bij. Zelf wist ze niet zeker of haar verhaal wel goed genoeg was. Haar volgers drukten haar echter op het hart dat ze graag de rest van haar verhaal wilden lezen. Daarnaast gaven ze suggesties en tips. Merel gebruikte ze lang niet allemaal, maar werd wel aangemoedigd om door te gaan.

Deuren die opengaan

Wanneer Merel na school thuiskwam ging ze op haar slaapkamer achter haar bureau zitten en tikte ze verder aan haar verhaal. Op sommige dagen wist ze wel 5000 woorden op papier te zetten. De eerste versie was na twee maanden rond. Zou dit dan toch meer kunnen zijn dan een verhaal op Wattpad? Veel mensen in haar omgeving zagen Merels schrijven als enkel tijdverdrijf.

Een goede vriend van Merel zag er echter meer in. Hij had haar verhaal gelezen en vond het fantastisch. Hij schreef een heel lang document vol enthousiasme, feedback en tips waarmee ze haar verhaal zou kunnen verbeteren. Merel realiseerde zich dat er wel degelijk een mogelijkheid bestond om van dit verhaal een echt boek te maken. Ze schreef een vernieuwde versie en stuurde het manuscript op naar verschillende uitgeverijen. Uiteindelijk werd het bij WillowTreez uitgebracht, één week voordat Merel zou gaan studeren. Nadat deze uitgeverij ophield met bestaan toonde Dutch Venture Publishing interesse in het boek. In 2020 werd het onder DVP opnieuw gepubliceerd.

Oog in oog met jezelf & Beproeving

Het moment dat Merel haar boek voor het eerst vasthield drong het pas tot haar door waarom ze zo graag schreef. Het was een van de eerste momenten dat ze concreet iets in haar handen had wat ze zelf had gemaakt.

Toch was het schrijfproces niet altijd makkelijk. Het bracht constant confrontaties teweeg. Zo kwam Merel er tijdens het schrijven achter dat ze vaak stilstaat bij details die er niet toe doen, waardoor ze de grotere dingen die er wel toe doen uit het oog verliest. Iets wat ze ook in haar eigen leven terug zag komen.

Ook vraagt ze zich tegenwoordig weleens af of ze beter had kunnen wachten met het uitbrengen van haar eerste boek. Ze was nog zo jong, en door alle directe input van haar lezers voelde haar schrijfproces en uiteindelijke creatie minder authentiek dan haar huidige schrijfsels.

Beloning

Toch is Merel hartstikke trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt. Naast het boek dat ze heeft geschreven, de vriendschappen die ze aan het schrijven heeft overgehouden en het leren van kritiek aannemen is ze ook gegroeid als mens op zich. Het schrijven dwong dat kleine meisje, bang voor de wereld, uit te groeien tot een vrouw die de wereld aankan.

Verschenen boeken bij DVP: Over wezenloze zielen

Liedje: Fictional State – To Kill A King

Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey