Er was eens…
… een meisje genaamd Annette. Ze groeide op in Katwijk en was altijd druk met iets. Ze speelde veel, praatte veel en droomde voor twee. School vond ze geweldig, en ze was goed in zowel de creatieve als de exacte vakken. Als ze niet aan het dansen, paardrijden, gymmen of lezen was, bracht ze een bezoekje aan de bibliotheek. Ze kwam standaard met een grote stapel boeken terug. In groep acht had ze alles voor kinderen al gelezen en stapte ze over op volwassen boeken. Naast lezen verzon ze haar eigen verhaaltjes, maar het liefst schreef ze gedichten. Ook deze hadden vaak een volwassen, zwaarmoedige toon. Annette was een echt bijdehandje.
Het avontuur aangaan
Na de middelbare school studeerde Annette Engelse taal en literatuur. Ze volgde onder andere de vakken ‘creative writing’ en journalistiek, dus ze was naast het lezen regelmatig bezig met schrijven. Na deze studie afgerond te hebben, ging ze naar de kunstacademie en haalde daar haar propedeuse mode- en textielontwerpen. Ze probeerde vaak tekst in haar ontwerpen te verwerken en zo haar liefde voor mode en taal te combineren. Twee jaar later kreeg ze de mogelijkheid om een kledingzaak over te nemen. De winkel bloeide op tot een goedlopende baby- en kinderkledingzaak. Van schrijven kwam helaas weinig. Na bijna tien jaar kwam er een einde haar winkelavontuur, maar ontstond er op deze manier wel weer ruimte om nieuwe verhalen te verzinnen.
Twijfel over de roeping & Een helpende hand
Annette had altijd het idee gehad dat schrijven was weggelegd voor een paar statige meneren of moeilijkdenkende mevrouwen. Toen ze zelf weer woorden op papier begon te zetten, kwam ze er echter achter dat dit helemaal niet het geval was. Auteurs en uitgevers zijn gewoon mensen. Je kunt met ze in contact komen. Zelf een boek schrijven en uitgeven was ineens niet meer onmogelijk. Met deze gedachte in haar achterhoofd had ze iets om naartoe te werken.
Regelmatig postte Annette haar schrijfsels online om feedback te ontvangen. Het hielp haar groeien in haar schrijfvaardigheden, maar al dat advies begon op een gegeven moment beklemmend te voelen. De ene na de andere schrijfregel dwaalde door haar hoofd, en voordat ze de eerste zin op papier had gezet twijfelde ze al aan zichzelf.
Deuren die opengaan
Annette was niet minder bijdehand geworden en besloot helemaal opnieuw te beginnen. Ze bedacht een pseudoniem, hing alle schrijfregels aan de wilgen en schreef haar eerste echte boek. Ze zette het zelf online en kreeg er heel positief commentaar op, waardoor ze het plezier in het schrijven weer terugkreeg. Langzaamaan begon het idee te groeien om een uitgever te benaderen. Na een aantal maanden en een aantal afwijzingen, mocht ze haar eerste uitgeefcontract tekenen. Weer een aantal maanden later kwam Annette in contact met Jen Minkman van Dutch Venture Publishing, die haar een contract bood voor de hele ‘Zorgen voor de liefde’ serie.
Oog in oog met jezelf & Beproeving
Tijdens het schrijven is Annette erachter gekomen welke genres haar het beste liggen. Zo probeerde ze eens een bloedstollende thriller te schrijven, waar ze niet voor weggelegd bleek te zijn. Aan het einde van het verhaal was ze bijvoorbeeld haar dader kwijt en had ze één lijk te veel. Verhalen die ze niet afmaakt probeert ze wel altijd weer ergens anders in te verwerken, op welke manier dan ook.
Beloning
In januari 2021 werd het new adult boek ‘Liefde zonder oordeel’ onder Annette’s pseudoniem Anne May opnieuw uitgebracht, ditmaal door Dutch Venture Publishing. Het tweede deel, ‘Liefde zonder verleden’, komt binnenkort uit. Annette schrijft ook (feelgood) romans onder haar eigen naam, Annette van der Meij. Daarnaast schrijft ze als Anne van Meij YA-boeken.
Een van de mooiste dingen die er voor Annette uit het schrijven is ontstaan, zijn de vriendschappen en contacten die ze eraan over heeft gehouden. Ook de interactie met haar lezers vindt ze geweldig. Wat ze lastig vindt, is om haar verhalen luchtig te houden. De zwaarmoedige toon die ze als klein meisje al in haar gedichten stopte, zit ook in haar huidige verhalen.
Op de kunstacademie werd Annette als het ware teruggebracht naar haar kern. Ze moest leren haar eigen stem te vinden in het ontwerpen. Met schrijven moest ze eveneens haar eigen handschrift ontdekken. En dat was best een reis. Lange tijd heeft ze als schrijver ergens bij willen horen en het net zo willen doen als ‘die anderen’. Dat werkt natuurlijk als een flinke blokkade. Je moet als auteur je eigen stem ontdekken en daarop leren vertrouwen. Steeds meer leert Annette haar eigen handschrift kennen, en steeds meer lukt het haar om te zeggen: dit ben ik, en dit is mijn verhaal. Het is misschien een beetje anders, maar ze hoopt dat lezers zich erin zullen herkennen, of geraakt zullen worden door de personages die ze heeft gecreëerd.
Verschenen boeken bij DVP: De Zorgen voor de liefde-serie
Liedje: Creep – Radiohead
Luister dit lied via onze Spotify playlist: The Hero’s Journey